VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Työmatka alas yliopistolle polkupyörällä kestää minuutin, mutta paluu kotiin kestää jo pidempään.
Näin osuvasti toteaa Heikki Hämäläinen Kuuvuoren maamerkin, Punaisen majakan, isäntä. Hämäläisen koti sijaitsee 45 metriä korkean Kuuvuoren korkeimmalla kohdalla. Vuonna 1928 rakennettu entinen torppa lienee kaupungin korkeimmalla sijaitseva omakotitalo. Näkymät alas eri puolille Turkua ovat komeat.
Nummen kaupunginosaan kuuluva Kuuvuori on muutakin kuin jyrkkärinteinen asuinalue. Siihen kuuluu myös kalliokukkulan ympärillä olevat alueet omakotitaloineen. Kuuvuoren kenttä ja kuuluisat Kuuvuoren kuntoportaat tuntevat monet turkulaiset.
Nummen kylä oli aikoinaan osa Kaarinan pitäjää. Paikallinen asutus torppineen muodostui 1400-luvun lopulla rakennetun kivikirkon ympärille. Nykyään Kaarinan kirkko tunnetaan nimellä Pyhä Katariinan kirkko. Se on nimetty keskiaikaisen suojeluspyhimys Katariina Aleksandrialaisen mukaan.
Alkuperäisen Nummen kylän paikalta asutus lähti leviämään muun muassa Kuuvuoren rinteille. Sen nykyiset talot edustavat pääosin 1900-luvun alkupuolen rakennustapaa.
Siihen aikaan ei ollut voimassa virallista asemakaavaa, vaan jokainen rakensi oman töllinsä tontinomistajan luvalla parhaaseen katsomaansa paikkaan. Lopputuloksena oli omaleimainen puutalovaltainen asuinalue, jossa kapeat hiekkatiet kulkevat sikin sokin vanhojen talojen seassa.
Vuosikymmenien ajan Kuuvuoren kalliokukkulan rakennukset ovat muodostaneet arkkitehtonisesti yhtenäisen kokonaisuuden. Vanhaa rakennusperintöä on kunnioitettu.
Näin ainakin ennen.
Nykyisin alueelle on myönnetty kaupungin puolesta rakennuslupia taloille, jotka ovat synnyttäneet monien mielestä historialliselle kukkulalle täysin sopimatonta arkkitehtuuria.
Kirkkailla perinteisillä väreillä maalatujen vanhojen hirsirunkoisten talojen oheen on noussut nykyaikaista arkkitehtuuria. Lasiterassit, mustat ikkunakarmit ja tummat julkisivut ovat ilmestyneet idylliin kylämaisemaan. Naapurisopu lienee olevan koetuksella.
Kallioisen mäen vanhimmat talot on rakennettu paikoilleen maanpinnan muotoja noudattaen. Nyt vaaditaan modernien rakennusten toteuttamisessa kallioperän louhintaa, mikä ei alueen kaikkia asukkaita miellytä. Kuuvuori haluttaisiin pitää vanhojen puutalojen ja puutarhojen labyrinttinä.
Alun perin vanhoissa rakennuksissa sisäänkäynti on perinteisesti sisäpihan puolelta, mutta nyt uudisrakennuksissa ulko-ovi on suoraan kadulle päin. Uhkana on muuttaa Kuuvuoren ainutlaatuisen historiallinen tunnelma lopullisesti. Ainakin vielä toistaiseksi viehkeät katunäkymät, ylös kukkulan laelle johtavat kapeat hiekkatiet, piha-alueet ja vanhat rakennukset muodostavat viehättävän kokonaisuuden.
Kuuvuoren pitkäaikaiset asukkaat arvostavat historiallista kyläänsä niin paljon, että paikalliset vastustivat Turun kaupungin suunnitelmaa asfaltoida alueen hiekkatiet. Ne pilaavat Kuuvuoren tunnelman ja ennen kaikkea asfaltointi lisää veden valuntaa rakennusten alustoihin, jolloin vesivaurio- ja homeriskit kasvavat.
Vaikka moni on jo kunnostanut ”torppansa”, Kuuvuoren alueella on useita hoitamattomia pihoja ja uutta maalipintaa kaipaavia julkisivuja. Onpa jokunen piha aivan törkyisessä kunnossakin. Kuuvuori on oikeasti kaikenkirjava kyläidylli keskellä kaupunkia.
Pyhän Katariinan kirkko sijaistee katseilta piilossa aidoissa maalaismaisemissa
Ensikertalainen yllättyy vieraillessaan Pyhän Katariinan kirkolla. Ruuhkaisen moottoritien varrelta poiketaan kylpylän ja Turun ylioppilaskylän vilkkaudesta keskelle kaunista ”maaseutua”… LUE LISÄÄ
Nummenpakka on yhtä värien ilotulitusta
Punaista, keltaista, vihreää, sinistä ja tietysti klassisen puhtaan valkoista. Käytännössä koko maalikaupan värikirjo on tarjolla, kun ihastelee Nummenpakan persoonallisia rakennuksia… LUE LISÄÄ
Leikkiviä lapsia (Into Saxelin)
Kuvanveistäjä Into Saxelin sai elää vain lyhyen elämän, sillä hän kuoli jo runsas nelikymppisenä. Harmi, sillä hän oli 1900-luvun alkuvuosien eräs lahjakkaimmista kuvanveistäjistämme. Ne harvat julkiset työt, jotka ovat jääneet nykysukupolville ihailtaviksi, ovat taidokkaasti tehtyjä… LUE LISÄÄ