VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Aurajokirannan Valkoisen talon tunnistaa liki jokainen turkulainen. Vaikka 1930-luvulla valmistunut rakennus on ulkonäöltään tuttu, kaikki eivät ehkä tiedä, missä eri käyttötarkoituksessa se on olemassaolonsa aikana toiminut.
Valkoisen talon nykyisännän on toki helppo tunnistaa. Yrityksen nimi Elomatic on kiinnitetty rakennuksen seinään. Kuinkahan moni muistaa, että Auran Aallot ja Turun Kaapelitelivisiokin ovat aikoinaan toimineet Valkoisessa talossa monien muiden vuokralaisten tavoin.
Aurajokisuulla on harjoitettu telakkatoimintaa vuosisatojen ajan aina 1700-luvulta alkaen. Turun telakalla on tehty kauppa-aluksia, sotalaivoja, höyrylaivoja, hinaajia, matkustaja-aluksia, jopa sukellusveneitä. Laivanrakentajanimet Robert Fithie ja William Crichton ovat jääneet paikalliseen teollisuushistoriaan.
Crichton saapui Turkuun Skotlannista. Hän perusti ensin oman yrityksen, joka pian yhdistyi vastarannan yrityksen kanssa. Syntyi Crichtonin ja Vulcanin telakka.
1930-luvun taitteessa rakennettiin telakalla muun muassa sukellusveneet Vetehinen, Vesihiisi ja Iku-Turso sekä panssarilaivat Väinämöinen ja Ilmarinen. Sotavuosien jälkeen telakalle tulivat suuret sotakorvausalusten tilaukset. Rakennettiin rahtialuksia, merihinaajia ja proomuja.
Wärtsilä osti Ab Crichton-Vulcan Oy:n vuonna 1936. Nimi Crichton-Vulcan säilyi kuitenkin käytössä vuoteen 1965 asti, jolloin telakan nimeksi tuli Wärtsilä Turun Telakka.
Jo 1930-luvulla tuli ajankohtaiseksi telakan tilojen uudistaminen Crichton-Vulcanin toiminnan laajentuessa. Tarvittiin uusia toimisto- ja piirustuskonttoritiloja.
1930-luvulla uuden valkoisen toimistorakennuksen suunnittelu annettiin arkkitehti Gunnar Wahlroosille. Hänet tunnetaan myös Martinkirkosta, jonka hän suunnitteli yhdessä arkkitehti Totti Soran kanssa. Wahlroos on suunnitellut myös Aurajoen länsirannalla sijainneen köysitehdasrakennuksen.
Uusi konttorirakennus tuli Aurajoen rantaan lähelle telakka-aluetta. Funkkistyylinen joen suuntainen rakennus valmistui vuonna 1937. Rakennus oli aluksi kolmikerroksinen ja sen toisessa päädyssä oli komea torniosa pääsisäänkäynteineen. Kyseinen torniosa synnytti vaikutelman laivan keulasta. Alkuperäisessä rakennuksessa oli myös kattoterassi.
Valkoisen värinsä ansiosta rakennusta alettiin kustua ”Valkoiseksi taloksi”. Lempinimi vakiintui nopeasti ja siitä on tullut rakennuksen virallinen nimi.
1950-luvun lopulla rakennusta laajennettiin lisäämällä siihen nelikerroksinen siipiosa. Uuteen siipiosaan sijoitettiin myös rakennuksen nykyinen pääsisäänkäynti. 1960-luvulla rakennusta laajennettiin lisäämällä myös alkuperäisen joensuuntaiseen siipeen, kattoterassin paikalle, neljäs kerros.
Näin Valkoinen talo sai lopullisen, nykyisen ilmeensä.
Valkoinen talo pysyi telakan käytössä vuoteen 1988 saakka, kunnes telakan uusi omistaja, Wärtsilä Meriteollisuus, siirsi laivojen suunnittelun uudelle Pernon telakalle.
Meriteollisuuden tehdessä konkurssin Valkoinen talo, entinen Vulcan-Crichtonin telakan pääkonttori, siirtyi ensin Oy Lohja Ab:lle ja edelleen Oy Metra Ab:lle. Vuorostaan Elomatic Oy osti Valkoisen talon Metralta vuonna 1999. Siitä tehtiin diplomi-insinööri, myöhemmin talousneuvos ja Turun kauppakorkeakoulun kunniatohtori Ari Elon perustaman yrityksen Elomaticin pääkonttori vuodesta 1999.
Valkoinen talo tuli tarpeeseen, sillä yrityksen laajentunut toiminta oli hajautettu useampaan paikkaan eri puolille kaupunkia. Nyt kaikki saatiin saman katon alle.
Vuonna 1970 perustetusta suunnittelu- ja konsultointitoimisto Elomaticista on kasvanut suuryritys. Sillä on useita toimistoja eripuolilla maailmaa ja se työllistää satoja työntekijöitä. Yritys on kirjaimellisesti kasvanut olohuoneen konttorista yli tuhannen työntekijän kansainväliseksi konserniksi.
Helmet (Merja Pitkänen)
Kaiken takana on Ari Elo, teollisuusneuvos, diplomi-insinööri, Turun kauppakorkeakoulun kunniatohtori ja Elomaticin perustaja. Elo käynnisti yrityksensä vuonna 1970. Vuosikymmenien aikana Elomaticista on tullut menestyvä kansainvälinen teknologian alan yritys… LUE LISÄÄ
VALKOINEN TALO
Osoite: Itäinen Rantakatu 72, Turku.
