Paikka on turkulaisillekin melko vieras. Moni on toki nähnyt ristillä koristellun rakennuksen Ursininkadun varrella. Osa tietää jopa paikan nimen, Turun Birgittalaisluostari. Harva on kuitenkaan poikennut sisälle esimerkiksi luostarin yhteydessä olevaan autuaan Hemmingin kirkkoon.
Kannattaa ainakin astua muutaman askeleen verran jalkakäytävältä kerrostalon sisäpihan puolelle. Sieltä löytyy hyvin hoidettu pieni puutarha, jossa ruusut kukkivat. Ovensuussa tulijaa tervehtii Pyhän Birgitan patsas.
Birgittalaiset on ruotsalaisen Pyhän Birgitan 1300-luvulla perustama luostarijärjestö. Maamme ensimmäinen birgittalaisluostari toimi aikoinaan Naantalissa, mutta sen toiminta päättyi 1500-luvun lopulla. Birgittalaisuuden uusi tuleminen tapahtui vuonna 1986, kun Turkuun perustettiin nykyinen Ursininkadun nunnaluostari. Turun luostari edustaa ruotsalaista haaraa, jonka Elisabeth Hesselblad perusti vuonna 1911.
Turun katolinen seurakunta perustettiin 1926. Sillä oli käytössään Ursininkadulla ensin pieni kappeli ja myöhemmin puinen vaatimaton kirkko. Kun vuosien myötä alue alkoi täyttyä korkeista kerrostaloista, tuli tarve myös uudelle kirkolle. Kaupunginarkkitehti Abel Sandelinin suunnittelema uusi Pyhän Birgitan ja autuaan Hemmingin kirkko seurakuntasaleineen vihittiin käyttöön vuonna 1966.
Parikymmentä vuotta myöhemmin rakennus luovutettiin birgittalaissisarille. Samalla taloa laajennettiin luostarin ja vieraskodin tarpeisiin. Talossa työskentelee kymmenkunta nunnaa eri puolilta katollista maailmaa. Luostarin yhteydessä on asuntoja Turussa opiskeleville tytöille sekä vierastalo. Jälkimmäinen on tarkoitettu kaikille uskontokunnasta, iästä ja kansalaisuudesta riippumatta. Vierastaloon voi yhtä aikaa majoittua noin 50 vierasta.
BIRGITTALAISSISARTEN VIERASMAJA JA PYHÄN BIRGITAN PATSAS
Osoite: Ursininkatu 15a, Turku.