Buongiorno herkkusuut! Pizzeria Denniksen värikäs tarina – Papa Rafkin oli monessa mukana

– Oletko hullu?
Näin suorasukaisesti kommentoi Dennis Rafkinin (1944-2025) puoliso Harriet, kun aviomies ehdotti ravintolan perustamista. Vieläpä pitserian. Moinen italialaistyylinen ravintola oli Suomessa kummajainen 1970-luvulla. Olipa itse pitsakin, uunissa paistettu pyöreä leipä erikoisine täytteineen, suomalaisille perin vieras ruokalaji.

Vieras se oli myös Dennikselle, kunnes hän tutustui eksoottiseen pitsaan matkatessaan työmatkoillaan Euroopassa. Tanskaan ja Ruotsiin perustettiin Pohjoismaiden ensimmäisiä pitserioita 1960-luvulla. Vappuna vuonna 1975 Turkuun avattu Pizzeria Dennis oli vasta kolmas pitsaravintola Suomessa.

Vaimo Harrietin ennustus kävi pitserian avajaispäivänä toteen, sillä päivästä tuli innokkaalle, mutta kokemattomalle ravintola-alan pariskunnalle miltei katastrofi. Mutta niin vain ”hulluudesta” huolimatta tai ehkäpä juuri sen ansiosta Pizzeria Denniksestä on tullut, ei pelkästään Turun, vaan kotimaisen ravintolamaailman klassikko.

Paljon on kuitenkin värikkään matkan varrella sattunut ja tapahtunut.

Vuonna 1944 syntynyt Rafkin oli aito stadilainen, helsinkiläisen äidin ja Venäjältä Suomeen muuttaneen isän poika. Denniksen passiin on merkitty syntymäpaikaksi Ruotsi, sillä hänen äiti lähetettiin sota-aikana naapurimaahamme synnyttämään.

Rafkin valmistui Helsingissä kondiittorimestariksi. Työpaikka löytyi naantalilaisesta leipomosta.

Työn ohessa Rafkin oli osakkaana perustamassa maustealan Kondiitti-nimistä tukkuliikettä. Sen johdosta tuleva pitsakeisari reissasi paljon Saksassa. Samalla tuli ihmeteltyä sinne perustettuja eksoottisia vierastyöläisten omistamia pitserioita. Tältä pohjalta syntyi ”pähkähullu” ajatus perustaa oma pitseria Turkuun.

Puoliso Harrietin epäilyistä huolimatta ryhdyttiin tuumasta toimeen ja sopiva liikepaikkakin löytyi Maariankadulta. Rafkinin suunnitelmat olivat jo pitkällä, kunnes taloyhtiön hallitus epäsi ”baarin” perustamisen tiloihinsa.

Uusi paikka ravintolalle löytyi Linnankadulta Kansallista kirjakauppaa vastapäätä. Jo ennen Turun paloa vuonna 1826 valmistuneessa rakennuksessa toimi maamme vanhin herkkukauppa Ingman & Hammar. Kiinteistö siirtyi Rafkinin omistukseen.

Taloon ei tullut kuin kylmä vesi. Lämpöä saatiin puita polttamalla kakluunissa. Kiinteistö vaati suuren remontin ennen kuin ravintola voitiin avata. Sitä ennen piti nostaa pankista iso laina ja selittää pankinjohtajalle, mikä on pitseria. Pankki vaati erikoiselle hankkeelle peräti kymmenen lainantakaajaa.

Ennen kuin Linnankadun pitseria voitiin remontin jälkeen avata, Rafkin kävi Yhdysvalloissa ja Ruotsissa opettelemassa ”oppipoikana” pitsantekoa. Dennikselle syntyi ajatus ohutpohjaisesta pitsasta, missä olisi runsaasti täytettä reunoihin asti. Raaka-aineet piti tuoda ulkomailta. Esimerkiksi simpukat ja katkaravut olivat siihen aikaan ihmeellisyyksiä suomalaisille.

Avajaishetkenä vapunpäivänä vuonna 1975 ravintolan ulko-oven takana oli pitkä jono. Raaka-aineet pääsivät loppumaan jo iltapäivään mennessä. Kokemattomat ravintolayrittäjät eivät myöskään ymmärtäneet numeroida pöytiä. Ongelmia syntyi, kun aina ei muistettu, mille asiakkaalle mikäkin annos kuului.

Varman päälle piti toimia, sillä pitsojen ohella tarjolla oli myös tuttuja kotimaisia ruokalajeja, kuten janssoninkiusausta.

Töitä tehtiin ahkerasti alusta alkaen. Työpäivät olivat pitkiä. Harriet hoiti asiakkaat ja talouden. Dennis pyöritti pitsoja keittiön puolella. Perheen lapset, kaksi poikaa, olivat pitserian perustamisen aikoihin 2- ja 4- vuotiaita. Lastenhoitajat tulivat tarpeeseen.

Toiminnan laajentuessa tarvittiin lisää ravintolahenkilökuntaa. Kokit piti itse kouluttaa, koska Suomessa ei ollut vielä silloin ammattitaitoisia pitsakokkeja. Kaikki tehtiin käsityönä.

Dennis Rafkin oli elämänsä aikana monessa mukana.

Liikemiestuttaviensa kanssa Rafkin osti Ylioppilaskylässä sijaitsevan Ikituurin ja tekivät siitä kylpylähotelli Caribian 1990-luvun loppupuolella. Se oli aikoinaan melkoista ylellisyyttä.

Rafkin avasi Forum-kortteliin amerikkalaistyylisen jäätelöbaarin 1980-luvun lopussa. Turun Linnankadun ja Kristiinankadun kulmaan Dennis perusti 1990-luvulla yökerho Downtownin. Se tuli tunnetuksi siitä, kun siellä asiakkaille tarjoiltiin torstaisin ilmaista pitsaa Tepsin otteluiden aikana.

Helsingin Tervasaaren rannassa sijainnut ravintolalaivaksi muutettu vanha tervahöyry Pitkinytky Saimaalta (alun perin höyrylotja SS Ahjo) tuli myyntiin 1980-luvulla. Rafkin teki edullisen ostotarjouksen ja hänen ihmeekseen se hyväksyttiin. Näin pitserian ohella Rafkinista tuli myös laivanomistaja vuonna 1981.

Alus hinattiin Turkuun, kunnostettiin ja avattiin kaupungin ensimmäisenä laivaravintolana Le Pirate -nimisenä. Laituripaikka oli Aurajoessa Martinsillan ja Myllysillan välissä. Yhtiökumppanina oli ravintola Pinellan entinen huippukokki Claude Roussell.

Ravintolalaiva tarjoili vuosikymmenen ajan ranskalaista ruokaa turkulaisille, kunnes Rafkin myi ”Merirosvonsa” eteenpäin. Alukselle kävi köpelösti, sillä uusilla omistajilla Le Pirate ehti olla vain vuoden verran, kunnes se mystisesti paloi vuonna 1992. Lopulta alusraato upposi joenpohjaan. Ravintolatoimintaa harjoittanut yhtiö oli konkurssissa.

Urheilu oli aina lähellä Rafkinin sydäntä. Dennis-yhtiöt Oy on yksi TPS:n omistajista. TUTO Hockeyn otteluissakin kuulee tutun Buongiorno herkkusuut -mainoksen. Vuonna 1995 Rafkin hankki nimiinsä 3. divisioonassa pelanneen Turun Weikkojen käsipallojoukkueen. HC Dennis voitti kolme Suomen mestaruutta.

Pizzeria Denniksestä kasvoi vuosien myötä ketju. Ravintoloita oli Turun ohella myös Helsingissä ja Tampereella. Kaarinaan tuli pitsatehdas.

Denniksen kuuluisia pitsoja ovat nauttineet suomalaisten julkkisten lisäksi muun muassa jalkapalloilija David Beckham. Superjulkkis kävi Turussa ortopedi Sakari Oravan luona leikkauksessa ja halusi sairaalaan Denniksen pitsaa syötäväksi. Onpa Rafkin saanut tarjota pitsaansa Tom Jonesillekin. Yhteistä iltaa jatkettiin saunoen Hotelli Marina Palacen lauteilla.

Elämäntehtäväni on tehty ja nyt nautitaan.

Talousneuvos Dennis Rafkin myi osuutensa ravintolaketjusta sekä pizzatehtaan vuonna 2008. Edessä oli leppoisat eläkeläisvuodet Espanjassa golfia pelaten. Suvet sujuivat Nauvon kesämökillä. Dennis oli myös tuttu näky Aurajokirannassa kävelyttäessään mäyräkoiraansa Borista.

Pizzeria Denniksen uusi omistaja ajautui lopulta konkurssiin, jonka jälkeen ostettiin nimi takaisin konkurssipesältä ja poika Kim Rafkin jatkoi isänsä perustaman perheravintolan pyörittämistä alkuperäisellä paikalla keväällä 2023.

Tutut valkosipulit ilmestyivät seinille ja punavalkoiset ruutuliinat aseteltiin pöydille. Perhevalokuvat ripustettiin alkuperäisille paikoilleen. Kaikki oli niin kuin silloin ennen. Isä Denniksen elämäntyö ei mennyt hukkaan.

Pitserian perustaja oli kuollessaan 80-vuotias. Vaikka isäntää ei enää ole, viisikymmentä vuotta Pizzeria Denniksessä poikenneilla kanta-asiakkailla on lukuisia muistoja kerrottavana turkulaisesta värikkäästä pitsakeisarista ja hänen legendaarisesta Linnankadun pitseriastaan.

Palava kynttilä, muistokukat ja elämänmyönteinen valokuva muistuttavat pitserian isännästä.

HC Dennis toi kaivattua väriä käsipallokentille

Voitamme Suomen mestaruuden ja pelaamme eurokentillä! Pitsakeisari Dennis Rafkinin lupaukset kuulostivat suuruudenhulluilta omistamansa seuran HC Denniksen ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa… LUE LISÄÄ

PIZZERIA DENNIS

Osoite: Linnankatum 17, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO