VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Turku ei tehnyt poikkeusta. Kaupunkilaiset halusivat samanlaisia arkkitehtonisesti koristeellisia rakennuksia kuin muuallakin Euroopassa, esimerkiksi Pariisissa, Wienissä tai Firenzessä.
Elettiin 1880-lukua.
Turun palon jälkeen kaupungin arvokkaimmat kivirakennukset edustivat pääasiassa empireä. Turkulaisten mielestä tyyli vaikutti vanhanaikaiselta ja tylsältä. Rakennusten julkisivut olivat liian niukasti koristeltuja.
Kovin paljoa ei näytä siis olevan kaupunkilaisten ajatukset muuttuneet, kun vertaa tämän päivän laatikkoarkkitehtuuriin.
Yleinen mielipide sai kannatusta. 1800-luvun loppuun mennessä arkkitehdit suunnittelivat Turkuunkin toinen toistaan koristeellisempiä rakennuksia. Kertaustyyli, uusrenessanssi, miellytti enemmän kuin pelkistetty empire. Monet tämän aikakauden rakennukset ovat yhä Turun komeimpia rakennuksia, todellisia katseenvangitsijoita.
Useimmat Turun 1800-luvun renessanssitalot ovat säilyneet tähän päivään asti. Eräs kauneimmista, Kauppatorin laidan arkkitehti Karl Viktor Reiniuksen piirtämä Lindblomin talo purettiin tavaratalo Wiklundin tieltä. Saman kohtalon koki myös insinööri Hugo Neumanin suunnittelema Aurajokirannan Hotel du Nord, jonka korvasi Boren talo.
Eräs kaupungin tunnetuimpia ja samalla suosituimpia renessanssirakennuksia on arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnittelema Turun kauppahalli, joka valmistui vuonna 1896. Se on ollut esikuvana monelle muille myöhemmin rakennetuille kauppahalleille.
Lähes Turun kauppahallia vastapäätä sijaistee Turun Kansallisen kirjakaupan rakennus. Arkkitehti Martin Wahlbergin piirtämän uusrenessanssityylisen rakennuksen omisti aikoinaan kunnallisneuvos Gustav Albert Petrelius.
Pian Petreliuksen talon valmistumisen jälkeen rakennettiin Linnankadun ja Kristiinankadun kulmaan eräs kaupungin komeimmista renessanssipalatseista, Säästöpankintalo. Kyseinen arkkitehti Sebastian Gripenbergin piirtämä rakennus on kuin suoraan Italian Firenzestä.
Monien mielestä nuoren arkkitehti Frithiof Strandellin suunnittelema Aurakadun Verdandi on Turun koristeellisin rakennus. Aurakadun ja Linnankadun kulmassa sijaitseva palatsi suorastaan pursuaa hienoja yksityiskohtia. Olo on kuin olisi Pariisissa, vaikka ollaan keskellä Turun kaupunkia.
Arkkitehti Charles Bassin suunnittelema uusklassismin mukainen rakennus, nykyinen Kaupungintalo, sai sekin arkkitehti Frans Sjöströmin toimesta koristeellisemman julkisivun.
Yksi Turun renessanssirakennuksista on kuitenkin erityinen. Osoitteessa Aurakatu 3 sijaitsee kirjakauppias A.W. Edgernin talo, joka on kaupungin ensimmäinen uusrenessanssirakennus. Arkkitehti Waldemar Backmansonin piirustusten mukaan tehty asuin- ja liikerakennus valmistui ennen muita vastaavia renessanssirakennuksia vuonna 1884.
Vielä Turun palon jälkeenkin oli totuttu siihen, että kivitalot olivat korkeintaan kaksikerroksisia. Yksikään ei saanut kilpailla korkeudessa ja komeudessa Turun tuomiokirkon kanssa. Ajat kuitenkin muuttuivat ja Edgernin alun perin pääosin kaksikerroksinen talo korotettiin koko pituudeltaan kolmekerroksiseksi. Muutostöistä vastasi Frithiof Strandell. Rakennuksen julkisivu sai myös ajan hengen mukaan jugend-vaikutteita.
Samaan aikaan tontin Linnankadun kulmaan pystytettiin Strandellin suunnittelema pankkirakennus, joka nykyään tunnetaan nimellä Old Bank. Pankkitalon ja Edgrenin talon väliin rakennettiin toiseen kerrokseen yhdyskäytävä, joka on edelleenkin olemassa.
Edgrenin talo on väriltään sininen, joka on melko harvinaista vanhoissa Turun kaupunkitaloissa. Aurakadun Edgrenin taloa on kutsuttu myös nimellä Sininen talo. Reilusti yli 100-vuotias rakennus oli vuosikymmenien aikana päässyt huonoon kuntoon. Uhkana oli purkaminen. Siltä kuitenkin vältyttiin, ja nyt suojeltu Edgrenin talo on upeassa kunnossa.
Rakennuksen keskelle sijoitettu portaikko on entisöity. Portaaseen tulee luonnonvaloa etuoven ja lasiseinäisen tuulikaapin kautta sekä isosta kattoikkunasta. Kaiteet ovat rakennusajalle tyypillisesti koristeellista valurautaa. Tuulikaapin ja porrashuoneen marmorilattia on myös säilynyt alkuperäisenä.
Nykyisin kiinteistö on kokonaan liike- ja toimistokäytössä. Katutasossa toimii useampikin ravintola, joista Viikinkiravintola Harald tuli Turkuun jo 1990-luvulla.
EDGRENIN TALO
Osoite: Aurakatu 3, Turku.



