Robert Wilhelm Ekman (1808-1873) on patsaansa ansainnut. Vieläpä paraatipaikalta, Turun taidemuseon edustalta. Aurakadulta tultaessa Ekman on ikuistettu ylös museolle menevän portaikon vasemmalle puolelle. Häntä vastapäätä on Turun taidemuseon ensimmäinen intendentti eli johtaja Victor Westerholm.
Molemmat herrat ovat kesäin sen verran lehtipuiden seassa piilossa, että moni kiireinen taidemuseoon rientävä ei heitä huomaa. Ja vaikka huomaisikin, Ekmanin ja Westerholmin tarinat ovat useimmille melko tuntemattomia.
Kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen tekemä Ekmanin rintakuva on asetettu nelikulmaisen pylvään, hermin, päälle. Gustav Albert Petreliuksen lahjoittama muistomerkki paljastettiin talvella 1927.
Ekman oli eräs maamme tunnetuimpia 1850-luvun kuvataiteilijoita. Vaikka Robertin taiteellinen lahjakkuus kävi ilmi jo nuorena, oli uran alku haasteellinen. Hän nimittäin jäi orvoksi jo kymmenenvuotiaana molempien vanhempien kuollessa. Nuorukainen varttui kasvatuskodissa koulunkäynnin jäädessä kovin heikoksi. Mutta niin vain Robertin taideopinnot veivät lopulta veljensä Fredrikin kanssa Ruotsin kuninkaalliseen taideakatemiaan.
Tukholmassa taideopinnot sujuivat jopa niin hyvin, että Ekman sai arvokkaan matkastipendin. Se mahdollisti opintojen jatkumisen ulkomailla, kuten Hollannissa, Ranskassa, Italiassa ja Saksassa.
Vuonna 1845 Ekman palasi Tukholman kautta takaisin Turkuun. Edessä oli mittava tilaustyö, Turun tuomiokirkon koristaminen seinämaalauksilla. Kirkon suuritöiset ja näyttävät freskot kirkon kuoriosaan valmistuivat vuonna 1854.
Ekman oli äärimmäisen taitava kansallisromantiikan ajan taidemaalari. Hän oli erityisen kiinnostunut Suomen historiallisesta menneisyydestä ja tavallisen kansan elämästä. Hän kuvasi pikkutarkasti niin valtiojohtajia ja aatelisia kuin myös maalaisia maaseudun arkiaskareissaan.
Eräs Ekmanin tunnetuimmista maalauksista on Porvoon valtiopäivien avajaiset, 1858. Ekman oli myös maamme ensimmäisiä kuvataiteilijoita, joka ammensi maalausaiheita Kalevalasta.
ROBERT WILHELM EKMAN
Osoite: Aurakatu 15, Turun taidemuseon edusta, Turku.

