Esinemuseo – entinen opettajan asunto on muutettu museokäyttöön

POHJOIS-KARJALA / POLVIJÄRVI – Polvijärven kunnan syntyhistoria on niin poikkeuksellinen, että siihen tarinaan kannattaa tutustua ennen kuin vierailee noin 4 000 asukkaan vireässä kunnassa.

Polvijärven kunnan perustaminen liittyy 1800-luvulla tapahtuneeseen Höytiäisen järvenlaskuun. Tarkoituksena oli saada kasvavalle alueen väestölle lisää viljelymaata. Höytiäinen ei ollut poikkeus, sillä samaa menetelmään toteutettiin muuallakin Suomessa. Myös Suomen valtio tuki näitä hankkeita. Vesijättömaan raivaajille myönnettiin viljely- ja omistusoikeus sekä verovapaus raivaamilleen tiluksille.

Höytiäisen järvenlasku toteutui vuonna 1859. Ajatuksena oli kaivaa kanava Jaamankankaan läpi. Suunnitelma meni pieleen, sillä kanavan padot pettivät ja Höytiäisten vedet syöksyivät Pyhäselkään. Uuden laskujoen myötä Höytiäisen vedenpinta laski useita metrejä ja järven pinta-ala pienentyi kolmanneksella. Parhaat vesijätöt muuttuivat kuitenkin viljelysmaaksi. Paljastuneesta vesijättömaasta saatiin neliökilometreittäin uutta peltomaata. Näille alueille perustettiin myöhemmin vuonna 1876 Polvijärven kunta.

Polvijärven paikallinen kotiseutuyhdistys Polvijärvi-Seura ylläpitää kahta pientä paikallista museota, Esinemuseota ja Talomuseota. Näistä ensiksi mainittu sijaitsee Polvijärven entisen koulurakennuksen, nykyisen kirjaston, yläkerrassa ja Talomuseo pienen matkan päässä saman raitin varrella.

Esinemuseo on alun perin entinen opettajan asunto. Tilat on muutettu museokäyttöön niin, että varttuneemmalle väelle on tarjolla nostalginen matka omaan nuoruuteen. Esillä on nimittäin paljon tuttuja esineitä ja tavaroita vuosikymmenien takaa. Tilaa ei ole suuresti, mutta nähtävänä on vanha koululuokka, kyläkauppa sekä kameramuseo. Esillepano on tyylikäs ja tarkoin harkittu. Räsymatot lattialla luovat kodikasta tunnelmaa.

Koulumuseo on juuri sellaisessa asussaan, jossa monet museossa vierailevat ovat itsekin aikoinaan käyneet koulua. Tutulta vaikuttava kalusto pulpetteineen on peräisin pääosin entiseltä Saarivaaran koululta. Liitutaulu, harmoni, mustekynät ja vanhat koulukirjat tuovat monia muistoja mieleen.

Jos vanhanajan koululuokka vaikuttaa tutulta, sitä on myös kauppias Hermanni Ylätuvan Karnukan kyläpuoti. Se on ajalta, kun kyläkaupasta sai ostaa kaiken tarvittavan. Kahvipakkaukset ja Arabian tyylikkäät astiat täydentävän kaupan entisaikojen tunnelman.

Osa Esinemuseon tiloista on varattu vanhoille kameroille ja valokuville. Komean kokoelman on lahjoittanut Polvijärvi-seuralle valokuvaaja ja valokuvausalan yrittäjä Jari Matikainen. Vanhojen kameroiden kokoelma koostuu yli 400 kamerasta. Museolla on hallussa myös laaja Kauko Puustisen lahjoittama valokuvakokoelma, jonka mustavalkoiset kuvat on skannattu digitaaliseen muotoon.

Esinemuseon kävijä määrä ei ole suuren suuri, mutta Polvijärvi-Seuran tavoitteena onkin säilyttää kotiseudun historiaa myös jälkipolville. Museo on avoinna vain sopimuksesta.

ESIMUSEO

Osoite: Polvijärventie 4, Polvijärvi.

KARTTA

Lue lisää

Puh. Jouko Iivanainen 041 588 1645

 

LUE MYÖS: Talomuseo on kirjailija Seppo Lappalaisen synnyinkoti

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.