FBC Turun tyttösalibandyn positiivinen ongelma – junioripelaajia riittää

FBC Turun T10-joukkue on houkutellut lyhyessä ajassa mukaan jo kolmisenkymmentä tyttöä.

– Emme tarkkaan tiedä, mistä ja miten kaikki uudet tytöt ovat tulleet mukaan. Kyllä se suurimmaksi osaksi perustuu siihen, että tytöt ovat tuoneet joukkueeseen omia kavereitaan. Muutama on tullut mukaan vanhempien innoittamana kokeilemaan uutta lajia. Emme ole erityisesti edes markkinoineet itse toimintaamme.

Näin kertoo joukkueenjohtaja Laura Kiviranta, yksi FBC Turun T10-joukkueen taustavoimista.

Syntyvyyden lasku on ollut tosiasia jo vuosia maassamme. Joukkuelajeissa ikäryhmien pienentyminen tuo aina omat ongelmansa, etenkin pienemmillä paikkakunnilla. Ongelma se on Turunkin kokoisessa kaupungissa. Pelaajapula kohdistuu usein tyttösalibandyn puolelle.

Kun kyseisen FBC Turun T10-tyttöjoukkueen toiminta käynnistyi, mukaan lähti aluksi vain kuusi tyttöä. Määrä kasvoi nopeasti. Nyt heitä on yhteensä kolmisenkymmentä. Myös pelaajien vanhemmat ovat aktiivisesti mukana toiminnassa. Harjoituksiakin ohjaa viisi valmentajaa. Innostuneet vetäjät ja taustat sekä laadukas toiminta vetää puoleensa.

Alkuinnostuksen jälkeen moni lopettaa, mutta näin ei käynyt tässä ryhmässä.

– Vain yksi tyttö on lopettanut. Olemme pitäneet huolen siitä, että uudella pelaajalla on aina tervetullut olo. Kaikki ottavat hänet hyvin vastaan. Vanhemmillekin kerromme paljon toiminnastamme. On tärkeää, että kaikilla on kivaa olla joukkueessa.

Yhteistä aikaa vietetään myös harjoitusten ja pelien ulkopuolella.

– Tytöt tapaavat toisiaan paljon myös vapaa-ajalla. On vietetty yhteisiä synttäreitä, leffailtoja, grillattu makkaraa nuotiolla, kokeiltu muitakin lajeja. Tytöillä on salibandyn ohella useita harrastuksia, kuten jalkapallo, uinti, partio, teatteri jne.

FBC Turun T10-joukkueella on positiivinen ongelma, kun mukana on paljon tyttöjä.

– Valmentajat ovat jakaneet tytöt kolmeen ryhmään, sininen, punainen ja keltainen, joilla pelataan yhtä sarjaa (T10). Lisäksi yksi joukkue, hieman pidempään pelanneet, osallistuvat vanhimpien tyttöjen sarjaan (T12). Haluamme myös, että kokoonpanot hieman vaihtelevat. Siinä valmentajat näkevät paljon vaivaa.

– Harjoittelemme kaksi kertaa viikossa kolme tuntia yhteensä. Tähän tulevat pelit päälle. Osa tytöistä käy myös vanhempien pelaajien T12-joukkueen harjoituksissa.

Mitä nuoremmista ikäluokista on kyse, sitä merkityksellisempi on maalivahdin erityisrooli.

– Meillä on kaksi vakituista maalivahtia, mutta hekin haluavat välillä pelata kenttäpelaajina. Sitten on niitä innokkaita, jotka haluavat pelata silloin tällöin maalissa.

Turun alueen jäsenmäärältään suurin salibandyseura FBC Turku on ainoa länsirannikon seura, joka pystyy tarjoamaan tyttöjunioreissa yhtenäisen pelaajapolun aina liigatasolle asti. Turun tilanne on melko poikkeuksellinen koko Suomessa.

Vahva panostus tyttöihin on vahvistanut entisestään FBC Turun asemaa alueen johtavana tyttösalibandyseurana. Vaikka FBC Turku on Suomessa tyttöjen puolella merkittävä organisaatio, niin poikia on silti seurassa moninkertaisesti enemmän.

Tyttöjen esikuvat löytyvät omasta seurasta.

– FBC Loiston liigajoukkueen pelaajat ovat ottaneet meidän tytöt hyvin vastaan. Olemme päässeet pelaamaan erätauoilla näytösotteluita. Katsomossa meillä on kyltit ja rummut mukana. Otteluiden jälkeen kerätään nimmareita ja otetaan yhteiskuvia. Meidän on pitänyt jopa arpoa, kuka saa pelata omassa joukkueessaan Ulla Valtolan pelinumerolla.

Ensin oli kuusi pelaajaa, sitten yhdeksän. Tästä FBC Turun T10-tyttöjen joukkue lähti kasvamaan. Kuva yli vuoden takaa…
… ja tähän ollaan pikavauhdilla tultu.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!