Hakamäen museoalueen erikoisuus on kotiseutumuseoissa harvoin nähty näkötorni

ETELÄ-KARJALA / SAVITAIPALE – Savitaipaleen aktiivisen kotiseutuyhdistyksen omistaman Hakamäen museoalueen paikka on valittu onnistuneesti. Alue oli alun perin pappilan hevoshaka, siitä paikan nimi. Vaikka museorakennukset ovat muualta tänne siirrettyjä, on yleisvaikutelma aidontuntuinen.

Laaja nurmialue, järvimaisema ja loiva rinne ovat kuin luotu kylätapahtumille. Savitaipalelaiset koontuvat Hakamäelle viettämään juhannusta tai seuraamaan kesäteatteria. Paikka on myös koululaisten vakiovierailukohde.

Hakamäen päärakennus on ollut alun perin savupirtti. Aikoinaan sen tiedetään olleen niin sanottu läpiajettava eli rakennuksen keskiosa on ollut avoin tila, josta voinut ajaa vaikka hevosella läpi. Rakennustyyli oli alueella aikoinaan yleisesti käytössä.

Tupaan on rakennettu muun muassa suutarin työpiste työkaluineen ja lesteineen. Naisväki kutoi talven aikana ahkerasti tuvan kangaspuilla. Tuvan lasten lelut ovat kaikki omatekoisia.

Kamarissa on räätälin ja ompelijan työvälineitä sekä valmiita vaatteita. Löytyypä huoneesta myös Savitaipaleen ensimmäinen puhelinkeskus 1900-luvun alusta. Kannattaa kiinnittää huomiota myös taidokkaasti tehtyihin pirtanauhoihin. Eräs museon erikoisuus on 1800-luvun polkupyörä.

Piha-alueen erikoisuus on kotiseutumuseoissa harvoin nähty näkötorni. 14-metrinen torni on rakennettu vanhaa jo purettua tornia mukaillen. Muita piha-alueen tänne siirrettyjä rakennuksia ovat aitta, tuulimylly, savusauna, riihi ja lato. Osassa on vielä päre- tai lautakatto. Vain turvakatto toistaiseksi puuttuu.

Yksi museoalueen mielenkiintoisimmista rakennuksista on Ruotsin vallan aikainen 1700-luvun ruotusotamiehen torppa. Isäntä on itse kotona sotilaan asuun pukeutuneena, ilmeisesti juuri sotaan lähdössä. Vaatimaton koti on sisustettu esineillä, jotka on valmistettu tutuista materiaaleista, kuten puusta ja tuohesta.

HAKAMÄEN MUSEOALUE

Osoite: Paimensaarentie 10. Savitaipale.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: D.E.D. Europaeus – yksinäinen susi, jolla oli suuri merkitys suomalaisen kansanperinteen tallentamisessa

LUE MYÖS: Kirkonrakentajien museo on Suomessa harvinainen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.