UUSIMAA / HELSINKI – Kun jugend-tyylisellä Hietalahden vanhalla kauppahallilla on ikää reilusti toista sataa vuotta, monenlaisia käänteitä on mahtunut sen historiaan. Välillä on eletty taloudellisesti haastavia aikoja. Niinpä Helsingin toiseksi vanhimman kauppahallin tulevaisuus on ollut ajoittain uhattuna.
Kampin kaupunginosassa Bulevardin päässä sijaitseva Hietalahdentori on perinteinen kauppapaikka. Veneellä pääsi aikoinaan lähelle tuomaan elintarvikkeita kaupunkilaisille myytäväksi. Riesana oli kuitenkin elintarvikkeiden pilaantuminen. Ongelma pyrittiin ratkaisemaan rakentamalla torin laidalle punatiilinen kauppahalli. Elintarvikkeiden myynti kaloja lukuun ottamatta siirtyi pois auringonpaisteesta sisätiloihin.
Arkkitehti Selim Arvid Lindqvistin piirtämä Hietalahden kauppahalli valmistui vuonna 1903. Lindqvist (1867-1939) oli helsinkiläinen arkkitehti, joka suunnitteli useita merkittäviä rakennuksia pääkaupunkiin. Hän oli eräs tunnetuimpia jugendarkkitehtejä Suomessa.
Hietalahden kauppahalli toimi alkuperäisessä tarkoituksessaan vuosikymmenien ajan, kunnes elintarvikkeiden myynti tuli kannattamattomaksi. 2000-luvun vaihteessa toiminta lopetettiin ja halli peruskorjattiin. Uudistusten myötä Hietalahden kauppahallista tuli luomuelintarvikkeisiin erikoistunut myyntipaikka. Asiakkaita ei kuitenkaan nytkään riittänyt, joten eteen tuli jälleen liikeidean vaihtaminen.
Vuonna 2003 hallista tuli Hietalahden Antiikki- ja Taidehalli, joka erikoistui taide-, antiikki- ja keräilyesineiden kauppaan. Lopulta tämäkin toiminta tuli päätökseen. Oli jälleen aika uudelle idealle.
Kun hallin toimintaa oli vaikea saada kannattavaksi, Helsingin kaupunki oli halukas myymään omistamansa rakennuksen. Kaupunki päätti kuitenkin luopua myyntiaikeista. Halli haluttiin muuttaa takaisin lähemmäksi alkuperäistä tarkoitustaan.
Kun kaupungin vanhin kauppahalli, Etelärannan Vanha kauppahalli, suljettiin yli vuoden ajaksi remontin takia, moni sen kauppiaista siirtyi väliaikaisesti Hietalahteen.
Vuodesta 2015 lähtien Hietalahden kauppahalli on erikoistunut ravintola- ja kahvilapaikaksi, jossa on tarjolla makuelämyksiä eri puolilta maailmaa. Ravintoloiden ansiosta Hietalahden kauppahalli on avoinna myös sunnuntaisin. Tarjolla on aamiaista, lounasta ja illallistakin.
Ravintoloiden nimet, kuten Kamalig, Mama’s Phở, Tokyo Street ja Piilo, takaavat, että tarjolla on kansainvälistäkin maukasta murkinaa Japanista Italiaan. Kesällä toriterassin myötä ruoka- ja juomatarjonta siirtyy myös ulkotiloihin, eli ravintoloista voi hakea ruokia ja juomia yhteisterassilla nautittavaksi.
Kauppahallin edusta Hietalahdentori on osittain varattu pysäköintialueeksi, mutta kesäaikaan se on tullut tunnetuksi suositusta Hietsun kirpputorista.
Hietalahdentorille pääsee esimerkiksi ratikalla (numero 6). Ruoholahden metroasemalta kävelee perille vartissa. Eipä kävelymatka keskustastakaan ole sen pidempi.
HIETALAHDEN KAUPPAHALLI
Osoite: Lönnrotinkatu 34, Helsinki.
LUE MYÖS: Hakaniemen kauppahalli tarjoaa aitoa tunnelmaa
LUE MYÖS: Helsingin Vanha kauppahalli on ollut esikuva Suomen muille kauppahalleille