Julkiset veistokset voivat olla humoristisiakin – Aurajokirannassa moni pysähtyy ihmettelemään.
Tämä tarina alkaa, kun Myllysilta rakennettiin yli Aurajoen. Tai pikemminkin silloin, kun tämä alkuperäinen vuonna 1975 valmistunut ohut silta alkoi notkua. Tuli tarve rakentaa uusi Myllysilta. Uuden sillan vihkiäiset pidettiin syksyllä vuonna 2011.
Uutta Myllysiltaa rakennettaessa oli käytössä niin sanottu prosenttiperiaate: yksi prosentti rakennuskustannuksista käytettiin sillan ympäristöön sijoitettavaan taiteeseen. Näin sillan alittava kevyenliikenteenväylä sai koristeeksi neljä perin hauskannäköistä taideteosta. Myllysillan neljässä kulmassa sijaitseva veistosryhmä on nimeltään Tähtiin tähyävät.
Humorististen pronssiveistosten tekijä on Tampereella vuonna 1976 syntynyt kuvanveistäjä Kari-Petteri Kakko, joka on tunnettu juuri sarjakuvamaisista teoksistaan. Nuoresta iästään huolimatta taiteilija ei ollut silloin täysin tuntematon, sillä Kakko oli pitänyt näyttelyitään Turussa jo aikaisemmin. Myllysillan veistokset paljastettiin Turun päivänä 15.9.2013, eli pari vuotta uuden Myllysillan valmistumisen jälkeen.
Turussa on useita julkisia pronssiveistoksia, mutta Kakon ideoimat hahmot ovat tyystin erilaiset kuin mihin oli aikaisemmin totuttu. Ei siis ihme, että moni Aurajokirantaa kulkeva pysähtyy veistoksien kohdalla ihmettelemään ja osa varmasti myös ihailemaan karikatyyrimäisiä pronssihahmoja.
Veijarimaisten, osin myös mielikuvituksen synnyttämien henkilöiden vieressä on istuskeluportaikot levähtämistä varten. Tarkoitus onkin, että kiireinen ohikulkija pysähtyisi hetkeksi nauttimaan elämästään hyväntuulisten hahmojen lailla. Esimerkiksi tiirailemalla taivaan tähtiä.
Teoskokonaisuus koostuu neljästä eri ikäkausia kuvaavasta ihmishahmosta. Itäisen Rantakadun puolella sijaitsee Eilen -niminen veistos. Vanhempi nainen istuu papiljotit päässään ja ihastelee hymyssä suin taivasta. Väitetään, että Kakon ideoimien hahmojen anatomiaa on liioiteltu. Tarkkasilmäinen huomaa ainakin, miten sarjakuvahahmoja muistuttavien veistosfiguurien sormien ja varpaiden lukumäärä on poikkeava.
Samalla puolella siltaa on Hetki sitten -niminen teos, johon on ikuistettu patsaaksi jähmettynyt keski-ikäinen mies, eli samanlainen pitkäkaulainen ja isopäinen hahmo. Hänkin on päättänyt ottaa rennosti. Salkku on laskettu maahan ja on hetki aikaa tarkkailla taivasta mukavasti selällään lepäillen.
Sillan toisella puolella, Läntisen Rantakadun varrella, on kolmas oman ikäluokkansa edustaja. Teini-ikäinen tyttö istuu kuulokkeet korvissa mukavasti lootusasennossa, jalat ristissä. Tänään -nimisessä teoksessa haaveileva teini nauttii musiikin kuuntelemisesta.
Veistossarjan neljäs hahmo Tulevaisuus edustaa nuoruutta. Tulevaisuutta symboloiva pieni lapsi konttaa sukat jalassaan taivaisiin sormellaan osoitellen. Hänenkin katse on suunnattu ylöspäin.
TÄHTIIN TÄHYÄVÄT
Osoite: Myllysillan kupeessa, Turku.
Eilen.
Hetki sitten.
Tänään.
Tulevaisuus.