Keisarillisesta kesäasunnosta Kadriorgin palatsista tuli taidemuseo

VIRO / TALLINNA – Venäjän tsaari Pietari I vieraili Pariisissa ja tutustui sekä samalla ihastui Versailles’n palatsiin ja sitä ympäröivään puutarhaan. Hän halusi itselleen ja puolisolleen Katariinalle samanlaisen. Sopiva paikka palatsille löytyi Tallinnasta, nykyisestä Kadriorgin puistosta. Kadriorg eli Katariinanlaakso sai tietysti nimensä Pietarin vaimon Katariinan mukaan.

Kadriorgin palatsin rakentaminen aloitettiin vuonna 1718 ja valmista tai ainakin melko valmista tuli vuonna 1725 – samana vuonna, kun Pietari I:n kuoli. Hän ei siis koskaan ehtinyt nähdä keisarillista kesäasuntoaan valmiina. Palatsi oli käytössä vain satunnaisesti ja se seisoikin pitkiä aikoja kylmillään.

Palatsin oli suunnitellut italialainen arkkitehti Nicolló Michetti. Runsaasti sisältä ja ulkoa koristeltu rakennus on sekä Viron että koko Pohjois-Euroopan barokkiarkkitehtuurin komeimpia esimerkkejä. Kokonaisuuden täydentää Versaillesia jäljittelevä puutarha suihkulähteineen ja kukkaistuksineen.

Viron itsenäistyessä ensimmäisen maailmansodan jälkeen Kadriorgista tehtiin taidemuseo. Sen jälkeen se toimi muun muassa Viron tasavallan presidentin virka-asuntona. Toisen maailmansodan jälkeen neuvostomiehityksen aikana vuosina 1946-1991 palatsi toimi jälleen taidemuseona.

Kun Viron itsenäisyys palautui, Kadriorgin palatsi päätettiin kunnostaa. 2000-luvun restauroinnin jälkeen siitä tuli jälleen taidemuseo. Se esittelee Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelmaa, Länsi-Euroopan ja Venäjän taidetta 1500-1900-luvuilta.

Kadriorgin palatsissa on kolme kerrosta. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee sisääntulo. Toisessa kerroksessa oli komea edustustila ja kolmas oli asuinkerros. Jo pelkästään toisen kerroksen juhlasali stukkokoristeineen on vierailun arvoinen. Salin kattomaalaus Diana ja Aktaion esittää vertauskuvallisesti Pietarin voittoa Ruotsin kuningas Kaarle XII:ta suuressa Pohjan sodassa.

Kannattaa ihailla myös seinällä olevaa Pietari Suuren monogrammia. Sitä ympäröi molemmin puolin kultaisiin pasuunoihin puhaltavat sanansaattajat.

Kadriorg on nykyäänkin eräs Tallinnan kauneimmista kaupunginosista sekä todellinen kulttuurikeskus. Täällä voi vierailla seitsemässä eri museossa, joista Kadriorgin palatsin ohella taidemuseo Kumu on alueen suosituimmat käyntikohteet. Kadriorgin taidemuseon vieressä sijaitsee Viron presidentin virka-asunto.

Lähellä sijaitsevat myös Tallinnan laululava ja ruusutarha, jossa on 6 000 ruusua sekä kuvanveistäjä Amandus Adamsonin veistämä muistomerkki Russalka. Se kunnioittaa vuonna 1893 venäläisen Rusalka-sotalaivan upotessa hukkuneiden muistoa. Kadriorgin lukuisat kahvilat ja ravintolat ovat tallinnalaisten keskuudessa suosittuja.

Kadriorgin puistoon Tallinnan keskustasta raitiovaunuilla 1 ja 3. Pois jäädään Weizenbergi-kadun päässä ja kävellään loppumatka läpi puiston.

KADRIORGIN PALATSI

Osoite: A. Weizenbergi 37, Tallinna.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.