VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Ensivaikutelma on kuin arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnittelema Turun kauppahalli olisi siirretty Turun satamaan. Yhdennäköisyys arkkitehti Stefan Michailowin (1866-1947) piirtämän varastorakennuksen eli nykyisen hotelli Seaportin kanssa on melkoinen.
Michailowin sataman uusrenessanssityylinen rakennus valmistui vuonna 1899, kolme vuotta myöhemmin kuin sen ilmeinen esikuva Turun kauppahalli.
Sataman torneilla ja kaari-ikkunoilla koristeltua punatiilistä rakennusta kutsuttiin alun perin warranttimakasiiniksi. Se tarkoitti talletusmakasiinia, johon varastoitiin ulkomailta saapuvia tavaroita niiden tullikäsittelyä varten.
Stefan Michailow oli suomalais-venäläinen arkkitehti, joka tunnetaan myös sukunimellä Helenius. Se oli hänen suomalaisen äitinsä tyttönimi. Michailow, Yleisten rakennusten ylihallituksessa uransa tehnyt arkkitehti, piirsi useita tunnettuja rakennuksia Turkuun. Yksi niistä on Turun upseerikerho -nimellä tunnettu kivitalo Kaivokadulla ja Linnankadun ja Ursininkadun kulmassa sijaitseva Turun kivipainon tehdas- ja konttorirakennus.
Entisaikojen Turussa satamat sijaitsivat Aurajoessa lähempänä keskustaa, Samppalinnanmäen ja Martinsillan kupeessa. Laivojen koon kasvaessa tuli aika siirtyä lähemmäksi merta, Kanavanniemelle, joka on tunnettu myös kansanomaisella nimellä Oktantti. Satama tuli nykyiselle paikalleen 1800-luvun lopulla.
Laituripaikat täyttyivät ensin rahtilaivoista. Myöhemmin mukaan tulivat myös matkustajalaivat. Vilkastunut satamatoiminnan ansiosta paikalle nousi puusta rakennettuja makasiineja. Tullimiehet tarvitsivat omat tilansa.
Kaupungin ohella myös yksityiset rakensivat satama-alueelta vuokraamille paikoille omia varastojaan. Makasiini Oy -niminen yritys rakensin warranttimakasiinin, oman aikakauden vapaavaraston. Maahantuojat saattoivat varastoida tullattavia tavaroitaan väliaikaisesti sen suojiin.
Sataman punatiilinen warranttimakasiini siirtyi Turun kaupungin omistukseen vuonna 1949. Makasiini toimi alkuperäisessä tehtävässään aina vuoteen 1981. Loppuvaiheessa se ei enää pylväineen ja puulattioineen vastannut sen päivän tarpeita. Makasiinille piti löytää uutta käyttöä, sillä sitä ei saanut myöskään purkaa.
Aluksi mietittiin makasiinin muuttamiseksi basaarityyppiseksi liiketilaksi. Tämä ei kuitenkaan toteutunut. Kiinteistön omistanut rakennusliike Mitra Oy kunnosti sen hotelliksi arkkitehti Ilkka Salon suunnittelemana.
Koska makasiini oli suojeltu rakennus, sen ulkonäkö säilytettiin liki samanlaisena. Sisäpuolen muuttaminen hotellitarpeisiin tarkoitti täydellistä muutosta. Ylös asti avoin halli muuttui kaksikerroksiseksi hotellitilaksi hotellihuoneineen ja ravintoloineen. Hotelli Seaport avattiin vuonna 1986.
Suojelupäätöksestä huolimatta muutoksia on ajan saatossa tapahtunut. Aikoinaan rakennukseen sisään mentäessä piti kiivetä portaita. Sen verran talon painunut pehmeään maaperään, että enää ei ole rappusia.
Onpa pariin kertaan käynyt niinkin, että meriveden pinta on noussut niin korkealla, että pelastuslaitoksen on pitänyt viedä hotellivieraat pois soutuveneellä.
Säännöllinen höyrylaivaliikenne alkoi Tukholman lisäksi Pietariin ja Helsinkiin1830-luvun lopulla. Rautatien rakentaminen satamaan asti ja Kanavaniemen laiturien rakentaminen vilkastutti merkittävästi sataman liikennettä. 1900-luvun alkuvuosikymmeninä saattoi matkustaa päivittäin Tukholmaan.
Warranttimakasiinin ja rantalaiturin välissä oli puinen 150 metriä pitkä varastorakennus, joka tuhoutui talvisodan pommituksissa. Sen tilalle rakennettiin 130 metriä pitkä kaksikerroksinen tiilirakennus.
Tämä makasiini muistetaan hyvin sodan jälkeisestä tapahtumasta, kun Herakles-niminen alus toi Brasiliasta kauan odotetun kahvikuorman. Kahvisäkit siirrettiin laivan ruumasta tullisuojaan.
Warranttimakasiini sai suojelukohteena jäädä, mutta sen vieressä sijannut Valion voimakasiini purettiin Siljan kahdeksankulmaisen matkustajaterminaalin tieltä 1970-luvulla.
Viking Linen pääsatama oli Naantalissa, mutta punavalkoiset laivat siirtyivät Turkuun, kun yhtiö sai kaupungilta laituripaikan Turun linnan kohdalta. Vuonna 1972 muutama satamamakasiini piti purkaa ensimmäisen Viking-terminaalin tieltä.
Kun tämä paikka kävi ahtaaksi yhä suuremmille aluksille, Vikingin laituripaikka siirtyi lähemmäs niemenkärkeä. Vanha 1940-luvulla rakennettu tiilimakasiini muuttui muutostöiden jälkeen Viking Linen uudeksi matkustajaterminaaliksi. Urakka oli valmis vuonna 1988.
Uusi matkustajaterminaali valmistuu vuosina 2026–2027. Sinne siirtyvät vaiheittain ensin Tallink Siljan ja sitten Viking Linen matkustajat.
WARRANTTIMAKASIINI
Osoite: Toinen poikkikatu 4, Turku.







