Maan antimet (Jussi Vikainen)

Klassikkotuotteet ja kaikkien tuntemat Turun sinappi, Pilti-lastenruoka ja Jalostajan hernekeittopurkki eivät juuri selittelyjä kaipaa. Suosittujen merkkien taustalla on alun perin monialayrittäjä ja kauppaneuvos Heikki Huhtamäki, elintarviketeollisuuden yhtymän Huhtamäki Oyj:n omistaja.

Huhtamäki oli vuonna 1935 perustamassa Jalostajaa, joka valmisti aluksi puutarhatuotteita ja myöhemmin elintarvikkeita. Jalostaja ei ollut ainoa yritys, joka kuului vuosikymmenien ajan Huhtamäki-yhtymään. Muun muassa Ipnos, Hellas ja Marli kuuluivat samaan yritykseen.

1990-luvun alussa Jalostajan osakkeet siirtyivät Unileverile ja edelleen vuonna 1997 Nestlélle. Jalostaja-tuotemerkki myytiin vuorostaan Oy Lunden Ab:lle 2000-luvun alkuvuosina. Lunden osti myös itselleen Jalostajan alkuperäiset tilat Artukaisista.

Vaikka yritys on vaihtanut omistajaa, Artukaisten tehdas on toiminut samassa paikassa vuosikymmenien ajan. Eli täällä valmistetaan vielä tänäkin päivänä Jalostajan säilykkeitä. Vuonna 1952 Jalostajan tuotevalikoimaan tulivat Suomen ensimmäiset ruokasäilykkeet, kuten todelliset klassikot: hernekeitto ja lihapullat kastikkeessa.

Samoin myös Jalostan, nykyinen Lundenin konttorirakennus, sijaitsee Pansiontien varressa. Keltaiseksi rapatun funkkistyylisen rakennuksen julkisivun Maan antimet -reliefin on suunnittelu kuvanveistäjä Jussi Vikainen vuonna 1947.

Vehmaalla syntynyt Vikainen (1907-1992) oli hyvin tuottelias ja myös oman aikakauden suosituimpia kuvanveistäjiämme. Hän olikin vuosina 1949-1956 erittäin työllistetty. Monilla hautausmailla on hänen tekemiä sankariveistoksia ja sotaan liittyviä muistomerkkejä. Suurimman osan hän veisti kotiseutunsa Vehmaan punaiseen graniittiin. Vikaisen perikunta lahjoitti Vehmaan kunnalle yli 50 Jussi Vikaisen kipsiveistosta.

Vikainen opiskeli nuorena Turun Taideyhdistyksen piirustuskulussa ja oli itse myöhemmin samaisen koulun opettaja. Hän sai elämäntyöstään Pro Finlandia -mitalin vuonna 1966 ja Vikainen palkittiin professorin arvonimellä vuonna 1980. Hän säilytti läpi elämänsä kiinteät yhteydet syntymäkuntaansa. Vikaisen perikunta lahjoitti Vehmaan kunnalle yli 50 Jussi Vikaisen kipsiveistosta.

Vikaisen uran alkutaipaleen tunnetuin työ lienee Erik Bryggmanin suunnittelemaan Turun ylösnousemuskappeliin tehdyt hiekkareliefit vuodelta 1939-1942. Turun vanhalta hautausmaalta löytyvät myös Menneet sukupolvet ja Sankarihautojen muistomerkki.

Ensiksi mainittu paljastettiin vuonna 1957 hautausmaan 150-vuotisen toiminnan kunniaksi. Jälkimmäisen naishahmosta koostuvan monumentin suunnitteli arkkitehti Erik Bryggman ja veistoksen toteutti Jussi Vikainen. Pyhän Katariinan kirkon hautausmaalla on Vikaisen sankarihautojen muistomerkki vuodelta 1950.

Kupittaanpuistossa sijaitsee Summan taistelun -muistomerkki. Kärsämäen entisen Hellaksen suklaatehtaan edustalla on Sadetyttö ja makeisputto. Turun Urheilupuistossa on Vikaisen August Blombergin muistolaatta. Varsinais-Suomen hautausmailta löytyy parisenkymmentä Vikaisen tekemää sankaripatsasta.

Vehmaan kotiseutumuseon pysyvä näyttely kertoo vehmaalaisista merkkihenkilöistä. Oma nurkkaus on varattu kuvanveistäjä Jussi Vikaiselle.

MAAN ANTIMET

Osoite: Oy Lunden Ab. Pansiontie 45, Turku.

LUE MYÖS: Summan taistelun muistomerkki

LUE MYÖS: Sadetyttö ja makeisputto

LUE MYÖS: Blombergin muistomerkki

LUE MYÖS: Vehmaan kotiseutumuseo kunnioittaa paikallisia suuruuksia

Ylösnousemuskappeli, Turun vanha hautausmaa.

Sankarihautojen muistomerkki, Tutun vanha haitausmaa.

Menneet sukupolvet . Turun vanha hautausmaa.

Sadetyttö ja makeisputto. Hellas, Kärsämäki.
Pyhän Katariinan kirkon hautausmaa.

August Blomberg, Turun Urheilupuisto.

Summan taistelu. Kupittaan puisto.
Vehmaa.
Vehmaa.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO