VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Tervahovinkadun ja Vilhonkadun kulmassa sijaitsee valkoisena hohtava nelikerroksinen kerrostalo. Funkkistyylisen rakennuksen korttelin muista poikkeava ulkonäkö ja talon nimi Askinkulma viittaavat vahvasti kiinteistön historiaan.
Kyseessä on entinen 1940-luvun tehdasrakennus, joka on muutettu asuntokäyttöön.
Askinlinnan julkisivun tyylikkäästä ulkonäöstä on ”kiittäminen” jatkosodan pommituksia. Martinmäkeä pommitettiin jo talvisodan aikana, mutta jatkosodan juhannuksen jälkeiset pommitukset vuonna 1941 aiheuttivat alueella suurta tuhoa.
Kesäkuun 25. päivän aamuyön tunteina venäläiset koneet pommittivat sataman aluetta. Samalla viereiset puutalovaltaiset Korppolaismäki ja Martinmäki syttyivät lähes kokonaan tuleen. Tuho oli täydellisintä Martinkirkon etelänpuoleisella alueella Stålarminkadun, Tiilentekijänkadun ja Tervahovinkadun varrella. Suuri osa taloista tuhoutui kokonaan.
Tervahovinkadun ja Vilhonkadun kulmatontin rakennukset sijaitsivat pahimmin kärsineellä alueella. Ennen talvisotaa vuonna 1940 kulmatontille oli rakennettu vanhojen asuintalojen tilalle Paraisten Villakutomon tehdasrakennus. Pommit tekivät tuhojaan ja vastavalmistunut tehdasrakennus vaurioitui pahoin.
Pahasti tuhoutunut rakennus päätettiin kuitenkin korjata mahdollisimman pian. Samalla Rakennus siirtyi tupakkayritys P. C. Rettig Co:n hallintaan. Samalla kiinteistö korotettiin nelikerroksiseksi. Pihamaalle rakennettiin myöhemmin puretut asuin- ja varastorakennus.
Rakennuksissa aloitti toimintansa Turun Chromopaperitehdas Oy, joka valmisti muun muassa Rettigin Klubi 7 ”pillitupakan” pillejä. 1960-luvun vaihteesta alkaen aina vuoteen 1970 tehtaan tiloissa toimi Turun Rasiatehdas Oy, joka valmisti muun muassa perinteisiä pahvisia Klubi-askeja.
Tunnetuimmat merkit olivat Klubi 7 ja sen jälkeen suosittu Klubi 77. Vihreävalkoisen askin sisäkantta on käytetty muistiinpanojen tekoon ja talonpiirustusten suunnitteluun.
Teollisen toiminnan päättyessä rakennuksessa on sijainnut Turun Kotiteollisuusopettajaopisto ja Turun piirustuskoulu sekä myöhemmin eri alojen pienyrittäjiä ja yhdistyksiä.
Askinkulman julkisivu on suojeltu, joten se on säilyttänyt alkuperäisen ulkonäkönsä. Tosin Tervahovinkadun puolelle on rakennettu jälkeen päin kulmahuoneistoille lasitetut parvekkeet.
Vuonna 2011 sisätilat muutettiin loft-asunnoiksi (17 kpl), joiden avoimien ja valoisten tilojen huonekorkeus on liki neljä metriä. Osassa asuntoja parvi on rakennettuna jo valmiiksi. Vaikka nykytekniikka on tullut sisätiloihin, vanhanajan tehdastunnelma on säilynyt.
Tervahovinkadulla sijainnut tehtaan pannuhuone ja lautarakenteinen varasto purettiin ja niiden tilalle rakennettiin uusi kerrostalo. Samoin Tapulikadun varrelle valmistui toinen kuusikerroksinen asuintalo.
Askitalon naapurissa Vilhonkadulla sijaitseva kolmikerroksinen asuinrakennus kärsi myös vahinkoja jatkosodan pommituksissa. Vuonna 1928 rakennettu kivitalo, Asunto-osakeyhtiö Villenkatu, on Martin kaupunginosan ensimmäisiä asuntokerrostaloja. Funkkistyylinen rakennus kunnostettiin heti sotavuosien jälkeen, eli se on yhä alkuperäisen näköinen edustaen 1920-luvun arkkitehtuuria.
ASKINKULMA
Osoite: Tervahovinkatu 6, Tervahovinkadun ja Vilhonkadun kulma, Turku.


