Minerva syntyi arkkitehti Strandellin ja puuseppämestari Bomanin yhteistyönä

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Kun kaksi oman alansa mestaria tekee yhteistyötä, lopputulos on usein mainio. 1900-luvun alun Suomen menestynein puuseppämestari ja huonekalutehtailija Nikolai Boman (1845-1923) valitsi oman kotinsa suunnittelijaksi silloisen Turun suosituimman arkkitehdin, Frithiof Strandellin (1865-1925).

Boman oli ostanut itselleen osoitteesta Linnankatu 59 tontin ja halusi rakennuttaa paikalle kivitalon. Vuonna 1912 valmistuneen rakennuksen nimeksi tuli Minerva, joka osuvasti on roomalaisen mytologian mukaan viisauden ja käsityötaidon jumalatar. Talon omistajahan oli huonekaluvalmistuksen pioneeri Suomessa ja Bomanin yrityksen puusepät olivat huipputaitavia.

Bomanin kädentaidot kulkivat suvussa, sillä taitavia kädentaitajia oli Bomanin edellisisäkin sukupolvissa. Nikolain isäkin oli puuseppä, samoin hänen jälkipolvensa jatkoi suvun perintöä.
Puuseppämestari Boman perusti oman puusepänverstaan Turkuun, jonka nimeksi tuli myöhemmin N. Bomanin Höyrypuusepäntehdas.

Yrityksen nimen mukaisesti Bomanin verstaan koneet kävivät aluksi höyryvoimalla, myöhemmin käyttövoimaksi tuli sähkö. Tehtaan tuotanto oli hoidettu ajan uusimpien menetelmien mukaan.

Yritys valmisti puusta niin huonekaluja kuin rakennuspuusepän tarvikkeita kuten ovia, ikkunoita ja porraskaiteita. Bomanin tuotantomäärät kasvoivat nopeasti. Niinpä yrityksestä tuli 1800-luvun lopulla Suomen suurin huonekaluvalmistaja.

Bomanin taitavat puusepät hallitsivat koristeellisten tyylihuone­kalustojen valmistamisen. Niitä hankkivat Pietarin keisariajan hienostopiirit, loistohotellit, teatterit ja pankit. Bomanin arvohuonekaluilla sisustettiin tasavallan presidentin kesäasunto Kultarannassa, pääministerin virka-asunto Helsingissä, Sibeliuksen Ainola, tupakkatehtailija Rettigin palatsi Turussa ja monet Suomen suurlähetystöt eri puolilla maailmaa.

Tehtaan johtoon tuli Nikolai Bomanin kuoleman jälkeen hänen lapsensa. Ajat kuitenkin muuttuivat. Tehokas ulkomainen teollinen sarjatuotanto haastoi perinteisen käsityön, johon Bomanin toiminta oli perustunut.

Toisen maailmansodan syttyminen vaikeutti huonekalutehtaan toimintaa. Turun Linnankadun tehdasrakennus tuhoutui pommituksissa vuonna 1941. Sodan jälkeen Boman rakensi uudet tuotantotilat, mutta esimerkiksi työntekijöitä tarvittiin enää joitakin kymmeniä. Parhaimmillaan niitä oli ollut yrityksen palkkalistoilla yli 400. Bomanin Höyrypuusepäntehtaan toiminta loppui 1955.

 

Bomanin tehtaan loistokautta oli jugendtyylin aikakausi, 1900-luvun alkuvuosikymmen. Frithiof Strandell oli tämän aikakauden tunnetuimpia jugendarkkitehtejä Suomessa. Ennen Minervaa hän oli suunnitellut muun muassa Maijalan, Priman, Vuorilinnan, Hamburger Börssin, Panterin ja Albatrossin.

Minerva jäi Strandellin viimeiseksi isoksi työksi. Sen arkkitehtuuri henkii jugendaikakauden päättymistä, sillä Minervan julkisivu on jo koristeiltaan hillitympi kuin Strandellin aikaisemmat työt. Se kuitenkin kauneudellaan erottuu muista Linnankadun tämän alueen rakennuksista. Olihan alueella enemmänkin teollista toimintaa kuin kaupunkilaisten loistoasuntoja. Bomanin tehdaskin sijaitsi lähellä Nikolain Bomanin kotia.

Osantosakeyhtiö Minerva rakennutti tontilleen toisenkin kivitalon, joka valmistui tammikuussa 2020. Sen suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto Haroma & Partenrs Oy. Rakennuksen ulkonäöllä on haluttu hakea yhtäläisyyttä Minervan kanssa.

MINERVA

Osoite: Linnankatu 59, Turku.

KARTTA

Monet arkkitehti Frithiof Strandellin piirtämät rakennukset komistavat yhä Turun katukuvaa

Turkulaisen arkkitehdin piirustuspöydällä valmistuneiden rakennusten määrä on hämmästyttävä. Strandell suunnitteli Turkuun useita uusrenessanssi- ja jugendrakennuksia. Häntä voidaankin pitää yhtenä Turun merkittävimpänä arkkitehtina… LUE LISÄÄ

 

Minervan katutasossa Maringalleriet esittelee merellistä taidetta – majakoita, merimerkkejä ja laivoja. TH Norling on Turussa asuva merimaalari.

Asunto-osakeyhtiö Minerva rakennutti tontilleen toisenkin kivitalon, joka valmistui tammikuussa 2020.

Linnankadun ja Pakkarinkadun kulmassa on Thomanderin veljesten suunnittelemaa jugendrakennusta. Linnankadulla ennen Minervaa sijaitsee entinen Huhtamäki-yhtymän konttorirakennus.
Lähellä Minervaa Linnankadun varrella on mahdollisuus nousta Kakolanmäelle finukulaarin avulla.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO