Pitäisikö salibandyssäkin vaihtaa puolia erätauoilla?

Tässä on syy, miksi Suomen sarjoissa ei haluta vaihtaa erätauoilla kenttäpuoliskoja. Huoltajien toimipisteet ovat muuttuneet isoiksi verstaiksi.

Kiitos Pääkallolle ajankohtaisen ja tutun aiheen nostamisesta. Pääkallo kysyy, pitäisikö salibandyssä palata takaisin alkuperäiseen järjestelmään eli puoltenvaihtoon erätauoilla.

Vastaus on yksiselitteinen. Kyllä!

Eikä paluu vanhaan vaadi edes suuremmin perusteluja. Ei ole mitään järkevää syytä sille, että puolia ei vaihdeta salibandyssä.

Pelipäädyt ovat aina eriarvoiset keskenään. Eli kyse on yksinkertaisesti siitä, että puoltenvaihdolla taataan olosuhteet molemmille joukkueille mahdollisimman tasapuolisiksi. Tämä tavoite on kilpaurheilussa itsestään selvä. Siksi näin toimitaan kaikissa palloilulajeissa – paitsi ei suomalaisessa salibandyssä, vieläpä ei edes kaikilla sarjatasoilla.

Päätös olla vaihtamatta päätyjä syntyi koronakaudella vuonna 2020. Silloin perustelu oli oikeutettu, mutta ei enää.

Silti nyt todetaan:

”Joukkueiden pelaajat vähän ”likaavat” sitä vaihtoaitiota. Sieltä saattaa erinäisiä eritteitä löytyä, kun puhutaan syljeskelystä tai vastaavasta.”

Kuulostaa perin erikoiselta perusteelta.

Suurin syy olla vaihtamatta puolia erätauoilla on mukavuussyyt. Vältytään tavaroiden siirtämiseltä.

Totta on, että salibandyn liigaotteluissa vaihtopenkkien takana olevat huoltajien tarpeet muistuttavat nykyään enemmänkin isoa verstasta. Ilmeisesti juuri ottelunkin aikana tarpeelliseksi koettavaa rekvisiittaa riittää. Työkalupakkeja porakoineen on useita. Juomapullojen täyttöä varten tarvitaan nykyään isoja juomatonkkia. Varamailatkin pitää olla valmiina. Pari kuntopyörää pitää saada mahtumaan vaihtopelaajien lämmittelyä varten. Vastaavaa näkyä ei näe muissa lajeissa, ei edes jääkiekossa.

Eri maissa eikä kansainvälisissä otteluissa puoltenvaihto ei ole ongelma. Siinä ei kauaa mene, kun tarvittavat, nimenomaan tarvittavat, tavarat ovat siirtyneet uuteen paikkaan.

Salibandyssäkin pitäisi siirtyä, ei pelkästään puoltenvaihtoon, vaan myös järjestelmään, jossa ennen ottelua kenttäpuolisko arvottaisiin jalkapallon tavoin. Jo pelkästään paikalla olevien katsojien pelin seuraamisen kannalta on mielekkäämpää, kun oma joukkue ei pelaa aina samaan suuntaan. Sama koskee TV-katsojaakin, etenkin silloin, kun TV-kamerat ei ole voitu optimaalisesti sijoittaa.

Salibandyssä tarvitaan jo kuntopyöräkin vaihtoaitioon. Näky on harvinainen muissa lajeissa.
Olosuhteet eivät ole koskaan halleissa tasapuoliset. Siksi kenttäpuoliskoja vaihdetaan, että olosuhteet olisivat mahdollisimman tasapuoliset.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!