VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Paikkahan on mitä parhain ja tunnelmallisin. Runosmäen entinen kirjasto ja nuorisotalo on saanut uuden, tosin vain väliaikaisen elämän. Purettavaksi tulevan rakennuksen tiloihin perustettiin Punkmuseo.
Samassa nuhjaisessa rakennuksessa, entisen päiväkodin tiloissa, viihtyivät aikoinaan lapset. Nyt kolmen huoneen ja keittiön tiloihin on rakennettu punkhenkinen näyttely, joka esittelee kuvin, lehtileikkein ja esinein turkulaista että lähiseutujen punkhistoriaa sekä punkkulttuuria.
Punk rantautui lopullisesti maahamme Englannista 1970-luvun lopulla. Jenkkibändi Ramones esiintyi Suomessa keväällä 1977 herättäen paljon kiinnostusta. Jos kantaa ottava äänekäs musiikki ei olisi kiinnostanut, punkilmiöön törmäsi nuorison katumuodissa. Sokerivedellä pystyyn nostetut hiuskampaukset, niitit, hakaneulat ja nahkatakit olivat tärkeässä osassa 1980-luvulla, punkin suosion ollessa kiivaimmillaan.
Varttuneemmalle turkulaiselle värikäs punkväki tuli tunnetuksi, kun paikallinen nuorisojoukko vahvistettuna muualta Suomesta saapuneiden punkkareiden kanssa valtasi toukokuussa vuonna 1984 Auran panimon tilat. Valtaus oli Turun ensimmäinen talonvaltaus. Piikkitukkaiset valtaajat ehdottivat, että panimon tilat tulisivat vapaaseen nuoriso- ja musiikkitoimintaan.
Panimon valtaus oli saadun julkisuuden kannalta merkittävä tapahtuma paikalliselle punkyhteisölle. Niinpä Runosmäen Punkmuseossa tapahtumaa muistellaan laajasti. Esillä on muun muassa aikakauden mielenkiintoisia lehtileikkeitä. Itse valtaus kesti vain muutamia tunteja, kunnes poliisi tyhjensi rakennuksen. Valtaajat selvisivät sakoilla.
Neuvottelut Turun kaupungin kanssa eivät johtaneet heti idean toteutumiseen. Myöhemmin osa panimon tiloista kylläkin kunnostettiin nuorisotilaksi kaupungin nuorisoasiainkeskuksen alaisuuteen.
Punkmuseoita ei ole montaa maailmassa. Eri punkbändeille omistettuja kohteita on useitakin, mutta punkkulttuuria yleisesti esitteleviä museoita on vähän. Helsingin keskustaan avattiin yksi ja nyt toinen löytyy Turusta. Kymmenkunta paikallista punkaktiivia toteutti nähtävillä olevan punkaiheisen museon. Näyttely painottuu 1970- ja 1980 -luvuille. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.
Lähes jokainen Punkmuseossa vieraileva tutustuu myös samassa rakennuksessa sijaitsevaan Aikamatka 20360 -tilataideteokseen. Kävijällä on tarjolla taiteen keinoin matka ajan halki maapallon synnystä pitkälle tulevaisuuteen. Myös tänne on ilmainen sisäänpääsy ja tästäkin näyttelystä on tullut hyvin suosittu. Sekä Punkmuseo ja Aikamatka 20360 -näyttely ovat avoinna ainakin vuoden 2025 elokuulle.
PUNKMUSEO
Osoite: Piiparipolku 13, Turku.
Auran panimo punkkareiden kautta rokkiakatemiaan
Turun Sanomien valokuvaaja Esa Kulmalan ottama valokuva Auran panimon valtauksesta on lähes ikoninen. Se muistuttaa 1980-luvun tapahtumasta, joka kesti vain muutaman tunnin… LUE LISÄÄ

