Spöringin muistomerkki

Turkulainen Herman Spöring (1733-1771) on saanut oman muistomerkkinsä, vaikka useimmilla ei ole hänestä mitään käsitystä. Olipa hänen meriitit pitkään unohduksissa jopa historian asiantuntijoiltakin. Tai niitä ei ainakaan osattu arvostaa riittävästi.

Aurajoen varrella Aboa Vetus & Ars Nova -museon muurin panssarilasin takana on Spöringille omistettu vitriini. Sijaintihan on mitä hienoin, mutta harmi, miten heijastava lasipinta estää näkymän sisälle. Hämärässä erottuu lähinnä vain vaalea kivenmöhkäle. Siksi moni ei kiinnitä muistomerkkiin juurikaan huomiota.

Herman Spöringin isä oli Turun akatemian lääketieteen professori Herman Spöring vanhempi. Poika Spöring nuorempi seurasi isänsä jalanjäljillä akateemiselle uralle opiskellen ensin lääketiedettä Turussa ja myöhemmin Ruotsin puolella Upsalassa. Lääkäriä ei hänestä kuitenkaan tullut, vaan Lontooseen asettunut kelloseppä.

Brittiläinen tutkimusmatkailija James Cook lähti Endeavour-laivallaan Tyynelle valtamerelle vuonna 1768. Retkikunnassa oli mukana useita tiedemiehiä, mutta myös Spöring. Matkan aikana turkulainen avusti kasvitieteilijä Daniel Solanderia luonnontieteellisten havaintojen teossa.

Spöring oli taitava piirtäjä, mutta kapteeni Cookin suuren arvostuksen hän sai pystyessään kelloseppänä korjauttamaan rikki menneen kvadrantin. Se oli merenkulkijoille tärkeä kulmien mittauksessa käytetty mittausväline.

Cookin matka suuntautui Tyynellä valtamerellä etelään. Tarkoitus oli muun muassa etsiä tuntematonta mannerta. Niinpä Cook purjehti retkikuntineen kauemmas etelään kuin kukaan muu ennen häntä. Retkikunta vieraili muun muassa Tahitilla, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa.

Spöringin kohtalo oli kuitenkin karu. Hän sairastui matkan aikana malariaan ja menehtyi. Spöring haudattiin Intian valtamereen. Kapteeni Cook nimesi Uuden-Seelannin Tolagan lahden suun saaret Spöringin saariksi (Sporing Isles).

Turkulainen oli ensimmäinen suomalainen, joka on vierailut Australiassa. Hänellä on nimikkokatu pääkaupunki Canberrassa sekä Townsvillen yliopistokaupungissa.

Spöring ei ollut matkalla tiedemiehenä, vaan avustajana. Useat hänen matkan aikana tekemät korvaamattoman arvokkaat piirustukset ovat säilyneet. Niitä säilytetään Lontoon museoissa.

Itäisen Rantakadun vitriinissä oleva luonnonkivi on tuotu Suomeen Spöringin mukaan nimetyltä saarelta. Tarkemmin kun katsoo, niin näkee myös linnunsulan, karttapiirroksen laivan purjehdusreitistä sekä Spöringistä kertovan tekstin.

HERMAN SPÖRINGIN MUISTOMERKKI

Osoite: Itäisen Rantakatu, Aboa Vetus & Ars Nova -museon muuri, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO