Taipaleen kanavamuseo kertoo Savon kanavista ja sisävesiliikenteestä

POHJOIS-SAVO / VARKAUS – Voi vain ihmetellä, miten aikoinaan 1800-luvulla ilman isoja kaivinkoneita ja suurimmaksi osaksi lihasvoimalla vain lapio ja teräväkärkinen hakku työvälineenä on saatu aikaiseksi vaikuttava kanavarakennelma. Taipaleen vuonna 1840 valmistunut kanava on ensimmäinen valtion varoin Suomeen rakennettu sulkukanava. Työ tehtiin talonpoikien taksvärkkityönä.

Pitkään ei Taipaleen alkuperäinen kanava ehtinyt palvellut, sillä Saimaan kanavan rakentamisen jälkeen ja laivojen koon kasvaessa kivikanavasta tuli liian ahdas. Lähellä sijaitseva uusi kanava avattiin vuonna 1871. Vanha jäi patinoitumaan muistomerkkinä entisaikojen sisävesien laivaliikenteestä.

Aika on tehtävänsä, sillä harmaagraniittisen noin 300 metrin pituisen kanavan seinien kivetys on kaunis näky kesäisen vihreässä luonnossa. Väylän hitaasti virtaava tumma vesi on osittain vielä jäljellä. Tiukasti toistensa päälle ladotut luonnonkivilohkareet ovat ajan saatossa kauniisti sammaloituneet. Kivien raotkin ovat monin paikoin kallioimarteen koristamia.

Taipaleen kanavasta tuli tärkeä osa Saimaan vesireitin parantamishanketta. Kanava yhdistää Haukiveden ja Unnukan. Täältä voi laivalla jatkaa matkaa Saimaalle, Lappeenrantaan ja Viipuriin sekä Vuoksen vesistöä pitkin aina Suomenlahdelle asti.

Vanhan kanavan poistuessa käytöstä se vuokrattiin insinööri Albert Krankille, joka rakennutti kuivatelakan, sahan ja myllyn. Nyt nekin ovat kadonneet maisemasta. Myös kanavassa olleet puiset sulkuportit ovat kadonneet.

Uusi kanava rakennettiin nälkävuosina. Tiedetään, että rakennustöiden aikana menehtyi useita satoja työntekijöitä. Heitä varten perustettiin Varkausmäelle hautausmaa. Lähes 300 nälän runtelemaa kanavanrakentajaa menehtyi rakennustöiden aikana.

Uusi Taipaleen kanava tuli tarpeeseen, sillä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä laivaliikenne kasvoi. Matkustajaliikenne ja puutavaran kuljetukset lisääntyivät. Tukinuiton ja rahdin lisäksi kanavaa hyödynsivät tavallistakin kansaa kuljettaneet matkustajalaivat.

1960-luvulla Taipaleen kanavaa kunnostettiin ja siitä tehtiin syväväyläkanava. Uusi suursulku korvasi uittokanavan vanhat sulkukammiot. Nyt sulun pituus on 160 metriä, leveys 13,2 ja syvyys 4,35 metriä.

Kanava-alueen entinen kaksikerroksinen varasto- ja korjausrakennus on muutettu näyttelytiloiksi. Kanavamuseon näyttely ”Via Canalia” kertoo Savon kanavista ja sisävesiliikenteestä. Alueen 1900-luvun alkua esittelevä pienoismalli on näyttelyn todellinen helmi. Museoon on vapaa pääsy. Tiilirakennuksessa on myös kahvio. Taipaleen museo on eräs Suomen monipuolisimmista kanavamuseoista.

Ympäristössä kiertää kanavapolku, jonka varrella on opastauluja kertomassa Taipaleen kanavan historiasta.

TAIPALEEN KANAVAMUSEO

Osoite: Kanavakatu, Varkaus.

KARTTA

Lue lisää

LUE MYÖS: Robinsonin Tatuointimuseo on eräs Suomen erikoisimmista museoista

LUE MYÖS: Mekaanisen Musiikin Museo on ikimuistoinen kokemus mekaanisten soitinten maailmasta

LUE MYÖS: Konsti esittelee paikallista teollisuusperinnettä ja kotimaista taidetta

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.