Teuvan Pyörätalli ainoa polkupyöriin ja pyöräilyyn erikoistunut museo Suomessa

ETELÄ-POHJANMAA / TEUVA – Saksalaissyntyinen, mutta Teuvalla asuva Reiner Boje sai idean polkupyörämuseon perustamisesta. Eikä ihme, sillä Boje on itse kokenut polkupyöräkorjaaja. Hän on elämänsä aikana kerännyt ison kokoelman vanhoja polkupyöriä ja kunnostanut ne.

Boje aloitti polkupyörien korjaamisen 1980-luvulla ja samalla tuli kerättyä pyöriin liittyvää esineistöä eri puolilta Suomea. Muutama ketjuratas, kissansilmä ja ketjusuoja on otettu talteen kaatopaikalta. Suurin osa pyöristä on toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta, mutta myös muutama 1900-luvun alun kulkupeli löytyy kokoelmasta. Osa museon kokoelmasta on saatu muualta lahjoituksena.

Paikka polkupyörämuseolle löytyi Teuvan keskustasta kulttuuritalon Orrelan takapihalta. Museo avasi ovensa vuonna 1999. Laajennusosa valmistui vuotta myöhemmin. Toimintaa pyörittää Teuva-seura. Boje on lahjoittanut kokoelmansa Teuvan kunnalle.

Museon nimeksi tuli, ei polkupyörämuseo, vaan paljon hauskempi nimi, Pyörätalli. Nimi tuli rakennuksesta, missä museo sijaitsee. Kyseessä on entinen kirkon hevostalli. Seurakuntatalon eli nykyisen kulttuuritalo Orrelan takana oli umpipiha katettuine hevoskatoksineen.

Museo ei ole suuren suurin, mutta se kertoo monipuolisesti polkupyörien ja pyöräilyn historiaa. Yleisilme on siisti, sillä esineet on sijoitettu paikoilleen harkiten. Esillepanossa on käytetty luovuutta. Polkupyörien ohella esillä on valokuvia, julisteita ja polkupyöräilyyn liittyviä esineitä. Esimeriksi vitriiniin on tallennettu laaja useiden valmistajien etumerkkikokoelma 1900-luvun eri vuosikymmeniltä.

Museon eräs erikoisuus on Ruotsin armeijan käyttämä polkupyörä, joka on varustettu isolla työkalulaukulla varaosineen.

Toinen harvinaisuus on moottoriavusteinen pyörä, josta tulee muutamalla polkaisulla polkupyörän ja moottoripyörän välimuoto. Seinälle ripustettu valokuva polkupyörän ajokortista saa hymyn huulille.

Katse kiinnittyy myös erikoiseen kolmen hengen tandempyörään. Kotitekoinen pyörä on erikoisvahvistettu, jotta se kantaisi kolmen hengen painon. Erikoiselta vaikuttaa myös öljyllä ja steariinikynttilällä toimiva pyöränlamppu 1900-luvun alkuvuosilta. Museossa voi myös katsella videoesityksen, joka valaisee polkupyörän historiaa Suomessa.

Museossa on nähtävänä teuvalaisen akateemikko Oiva Ketosen SOK-merkkinen pyörä sekä Teuvan seurakunnan pitkäaikaisen kanttori Edvard Inkisen käyttämä pyörä.

Teuvan Pyörätalli on ainoa polkupyöriin ja pyöräilyyn erikoistunut museo Suomessa.

PYÖRÄTALLI

Osoite: Orrentie 2, Teuva.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Teuvan kotiseutumuseo esittelee kunnan entisiä suurmiehiä

LUE MYÖS: Kulttuuritalo Orrela kuntalaisten arvostama kohde

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.