Turun Sanomat uutisoi Le Piraten eli Pikinytkyn nostoyritystä.
VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Legendaarinen Le Pirate eli Pikinytky nousi lehtien otsikoihin liki kahdenkymmenen vuoden jälkeen siitä, kun alus tuhoutui tulipalossa vuonna 1992. Kun notkahtanut Myllysilta purettiin uuden sillan tieltä, työmaan purkujäteproomu juuttui joen pohjaan uponneen laivahylyn rakenteisiin.
Turun ensimmäisen laivaravintolan lopullinen kohtalo oli mystinen. Sameavetiseen Aurajoen savipohjaan uponnut, tai paremminkin upotetun, laivanraadon olemassaolon oli jo moni turkulainen unohtanut. Tuhoutuneen laivan hylyn kerrotaan olleen vuosien ajan eräänlainen julkinen salaisuus.
Puurunkoisen höyrylotjan, tervahöyry Pikinytkyn, tarina alkaa vuodesta 1907, kun alus seilasi Saimaalla. Laivan alkuperäinen nimi oli SS Ahjo.
Höyrylotjia käytettiin rahdinkuljettamiseen 1800-luvun lopulta aina 1960-luvulle asti. Aluksilla kuljetettiin pääasiassa puutavaraa. Eräs tärkeä tehtävä oli halkojen eli polttopuun rahtaaminen kaupunkeihin, joissa taloja lämmitettiin puulla vielä 1950-luvulla.
Ahjon tavoin rahtialukset mitoitettiin niin, että ne mahtuivat kulkemaan Saimaan kanavan kautta Suomenlahdelle. Ahjon pituus oli 40, leveys 6,65 ja syväys 2,35 metriä.
Sotavuosien jälkeen maamme maantie- ja rautatieverkoston kehittyminen päätti Saimaan tervahöyryjen käytön rahtikuljetuksissa. Ahjo kuljetti puutavaraa Kaukopään Savonlinnan tehtaille vielä 1960-luvun lopulla.
Vuonna 1969 Ahjo myytiin helsinkiläiselle Pro Kruunuhaka-säätiölle, joka vuokrasi sen edelleen Primulla Oy:lle kahvila-alukseksi. Kesäravintolana Helsingin Tervasaaren rannassa toimineen laivan nimi vaihtui Ahjosta Pikinytkyksi.
Kun reilu kymmenen vuotta oli kulunut, alus päätettiin myydä eteenpäin. Vuonna 1975 oman pitserian Turussa avannut Dennis Rafkin näki myynti-ilmoituksen Kauppalehdessä. Pitsakeisari kiinnostui sen verran aluksesta, että päätti tehdä edullisen tarjouksen. Rafkin ehti jo unohtaa koko laivan, kunnes Helsingistä otettiin yhteyttä. Tarjous oli hyväksytty. Pikinytky hinattiin Turkuun Myllysillan kupeeseen vuonna 1982.
Rafkinilla oli yhtiökumppani, ravintola Pinellan entinen huippukokki ranskalainen Claude Roussell. Parivaljakko kunnosti aluksen ravintolalaivaksi ja antoivat sille nimen Le Pirate, Merirosvo.
Alus ja ravintola siirtyivät pian kokonaan Roussellin omistukseen, kunnes hän myi Le Piraten vuonna 1991. Uusi omistaja oli järvenpääläisten veljesten perustama TL Aurakiinteistöt. Rousell palasi itse vaimonsa kanssa takaisin kotimaahansa Ranskaan.
Kului vain vuosi, kun Le Pirate syttyi lokakuussa 1992 palamaan. Ohikulkijat havaitsivat palon vähän ennen puolta yötä. Palo saatiin sammumaan parissa tunnissa, mutta palokunnan sammutusvedet upottivat aluksen Aurajoen pohjaan.
Syttymissyytä ei saatu selville. Enemmänkin epäiltiin tuhopolttoa. Vakuutusyhtiö nostatti aluksen pinnalle saadakseen lisätietoa mahdollisesta syttymissyystä. Laivaan asennettiin tyhjennyspumput, jotta se pysyisi pinnalla. Kun sähkölaskun maksajaa ei lopulta ilmaantunut, virta katkaistiin. Pumput pysähtyivät ja Le Pirate upposi uudestaan.
Aluksen omistajat velvoitettiin siirtämään laivaromu pois Aurajoesta. Näin ei kuitenkaan koskaan käynyt. Se tiedetään, että noin vuoden kuluttua tulipalosta syksyllä 1993 Aurajokeen uponnutta alusta yritettiin murskata palasiksi kauhakuormaajalla. Kansirakennelma saatiin purettua, mutta muuten rungon jäännökset jäivät joen pohjaan.
Laivalla oli nähty kaksi miestä puoli tuntia ennen palon alkamista. Miehet olivat 30-35 -vuotiaita ja tummatukkaisia. Toinen oli kookas ja hänellä oli yllään punainen takki, jossa oli valkoiset hihat. Poliisi toivoo miehiin liittyvistä havainnoista yhteydenottoa puhelinnumeroon 921-655100.
Buongiorno herkkusuut! Pizzeria Denniksen värikäs tarina
Oletko hullu? Näin suorasukaisesti kommentoi Dennis Rafkinin puoliso Harriet, kun aviomies ehdotti ravintolan perustamista. Vieläpä pitserian… LUE LISÄÄ
LE PIRATE ELI PIKINYTKY
